Undgå spild af penge på forkerte supplementer

2023-12-20


I dag er der et stort fokus på krop og sundhed, hvor blandt andet sociale medier er skyld i at få den perfekte kropsideal. Her vil jeg hjælpe dig med at udvælge de supplementer, som du har brug for og ikke er nødvendigt med baggrund af vurdering af produkter som jeg har og ikke har prøvet. Her vil der altså være fokus på blandt andet protein, energi og diverse kosttilskud. I den tredje blog vil der blive snakket om hvilke supplementer der er spild af penge og hvordan du kan undgå dem. Jeg har erfaring med træning, da jeg har spillet fodbold i over 14 år, samt har styrketrænet i 5 år. Her har jeg lært af fejl, og selv undersøgt den mest optimale metode at styrke sin træning på.

Det her er en lidt anden slags blog, normalt vil jeg fortælle dig, hvad du skal gøre og købe, men her gør jeg det modsatte. Jeg skriver denne blog da man også skal kigge den anden vej, altså de ting som er spild af tid, energi og især økonomi. Der er fælder man hopper i og derfor vil jeg hjælpe dig med at foretage det rigtige køb. Der er nemlig supplementer som faktisk ikke styrker din træning som du tror, enten fordi det faktisk ikke gør noget og mangler de næringsindhold som du burde have mere af, eller der er bedre alternativer. Der er også supplementer, hvor det styrker mere en professionel bodybuilder end dig, da de har brug for mere af et slags element, som du faktisk får rigeligt af i din hverdag. Det her blogindlæg kan derfor nemt blive for langt, da der er rigtig mange forskellige supplementer som ikke er det værd. Men her vil jeg tage de supplementer, der spilder mest din tid og økonomi.


Første på listen er snacks med tilført protein, og her snakker jeg om snickers proteinbar, mars chokolade milkshake, arla protein milkshake og alle de underlige ting, hvor der står der er tilført protein. Det kan godt være det er en god snack når man bulker, da der er mange kalorier i og noget protein, men det ene er at det er dyrt og så er der faktisk ikke særlig meget protein i som man tror. Hvis man tager en normal snickers, så er der 481 kalorier pr 100 gram og 8,6 gram protein. I en snickers proteinbar er der 388 kalorier pr 100 gram og 36 gram protein. Så det lyder ret godt alligevel, men så er der lige prisen. En normal snickers kan du få i de fleste supermarkeder, hvor de er relativt tit til tilbud til 7-10 kr pr stk. Hos Musclehouse koster en snickers proteinbar hele 30 kr pr stk. Tre gange så meget, for en bar, hvor du egentlig selv kan tage en proteinshake for et mindre beløb for de 36 gram protein pr 100 gram. Det er en dyr metode at indtage nok protein på, desuden er baren kun ca 55 gram, så du indtager 18 gram protein pr bar. Du kan faktisk bare spise peanuts. For 100 gram peanuts er der 26 gram protein, det er både billigere og mindre mættende.

Men hvordan kan jeg så vide hvilke protein supplement, der er pengene værd? Det er helt sikkert et spørgsmål du har i hovedet nu, og svaret er simpelt. Altid tjek hvor mange kalorier og protein der er pr 100 gram, det står altid bag på varen. Derefter skal du så sammenligne med andre produkter, både næringsindholdet, men også prisen. Du kan også selv lave en proteinbar til mindre penge, det tager dog tid. Altid åbne dine muligheder og vær kritisk mod produktet. Selvom et kendt brand laver produkter med tilsat protein, så forsøger de blot at tage dine penge. Snickers har ikke forstand på protein, de har forstand på at sælge og vil ikke hjælpe dig med dit mål, blot sælge et dårligt produkt til en stor sum penge. Desuden skal du altid huske at der er forskel på protein, det bedste protein er selvfølgelig fra normale energikilder som kød og mælk. Derefter er der de forskellige supplementer og her bliver proteinet lavet på forskellige måder. Hvis du vil høre mere om protein, så læs dette blogindlæg.


Næste supplement er Mass gainer, altså et supplement, der skal gøre at du tager på. Her er det et supplement, med et højt kalorieindhold og sukker. Det lyder godt når man skal bulke, men ulempen er større end fordelen, lad mig forklare. Mass gainer eller weight gainer er lavet på fabrik og er lavet med kunstige farver, smagsstoffer og konserveringsmidler som er et problem. Når det gælder energikilder, så skal man altid huske at naturlige næringsmidler som kalorier, protein osv er bedst. Dette supplement skal ikke erstatte din kost, også selvom du har hensigt at tage på og har problemer med at indtage nok kalorier og protein.

Du skal blot tage et kig på din kost og enten spise mere eller vælge andre fødevarer. Her får du et link til mit blogindlæg om kost, der er en fin vejledning til hvad du skal kigge på. Dette supplement er kun nødvendigt for dem, der skal indtage en stor mængde kalorier på en dag og er professionelle bodybuilder. Men selvom de er professionelle, så indtager de faktisk ikke dette supplement. De foretrækker rigtige fødevarer frem for dette supplement.


Tredje supplement, der er spild af penge er det modsatte, nemlig fat burner. Nu vender vi den lige med hele 180 grader og kigger den anden vej, nemlig når du skal tabe dig. Igen vil jeg anbefale dig at læse mit blogindlæg om kost. Du har helt sikkert set slankemidler, mad med lav fedt eller en masse piller. Her får du virkelig taget dine penge. Selvom det hedder noget med "diet" eller "Lav fedt", så er det ikke et middel, der får dig til at tabe. Alt handler om hvor mange kalorier du indtager på en dag og hvor meget du forbrænder. Så selvom du har købt nogle diet proteinbar og tror du så taber dig, så kan du tro om igen, hvis du har spist fem på en dag, spist salat med kylling og dressing, spist fuldkornspasta og en lille frugtsalat med fløde til. Selvom det lyder sundt, så kan dit indtægt af kalorier være mere end det du forbrænder på en dag. Det handler ikke om, hvor meget fedt der er i maden, det handler om kalorier. Fx en diet proteinbar fra Bodylab har 214 kalorier pr bar, hvis du så spiser fem af dem på en dag fordi de smager godt, så har du spist 1000 kalorier. En salat med dressing har faktisk også en del kalorier, da dressingen har olie i sig, det løber også op. Fuldkornspasta er heller ikke meget bedre, det har faktisk flere kalorier i sig end normalt pasta, dog er der bare mere næring i, i form af vitaminer og så mætter det også mere. Derudover "diet" madvarer, så er der også piller der skal få dig til at tro du taber dig. Her påstår produktet at du får et større stofskifte og dermed kan forbrænde flere kalorier. Dette passer altså heller ikke. Desuden hvis du alligevel indtager 3200 kalorier på en dag, fordi du spiser en del kage, masser af sovs osv, så kan du ikke tabe dig, du er i kalorieoverskud!

Hvis du vil tabe dig, så spis færre kalorier, track dit kalorieindtag og træn. Træning forbrænder dog ikke meget, men det hjælper med fem procent. Så selvom du har løbet en halv time, så er det ikke ens betydning, at du må spise de 4 donuts, som du har købt i Netto bagefter med god samvittighed, når du alligevel får indtaget alt for mange kalorier på dagen.


Sidste supplement der er spild af penge er testosteron supplement. Men lad os starte med hvad testosteron er og hvad det gør. Testosteron er et naturligt forekommende steroidhormon, som produceres i testiklerne hos mænd og i små mængder hos kvinder ved æggestokkene. Så det er et stof kroppen selv producerer og mest hos mændene. Men hvorfor skal det med ind i den her blog? Det skal det fordi det er et supplement mænd tager for at styrke deres træning, da de har læst sig frem til at det er testosteron, der giver styrke og det er næsten rigtigt. Dens mission er vedligeholde og udvikle den mandlige krop, og hermed er det alt det vi kender til den maskuline krop. Det den også gør er at den øger styrken og hjælper med at øge proteinsyntesen, som er afgørende for muskelvækst. Det er også en af de faktorer der gør at mænd er stærkere og mere fysisk større end kvinder. Det testosteron gør er som sagt den øger proteinsyntesen og det er vigtigt, da træning af muskler stresser musklen og dermed bliver musklen nedbrudt når vi træner. For så at den kan blive stærkere og større, så har kroppen brug for hvile og protein og her spiller testosteron en vigtig rolle.Derfor er der en del der bruger deres penge på testosteron supplement. Grunden til det er spild af penge, det er fordi de slet ikke har brug for mere. Kroppen er på sit højeste niveau i alderen 20-30 år. Derefter går det ikke engang stærkt ned, kun hos få. I 40'erne til 50'erne falder den mandlige produktion af testosteron kun med højest 2 procent. Det er først ved overgangsalderen ved 60'erne at testosteron falder kraftigt, som gør at energien falder, tab af muskelmasse og øget fedt opbevaring. Men det er efter et helt liv, hvor det ikke giver så meget mening at styrketræne, men blot at vedligeholde sin krop. Jeg ser i hvert fald sjældent en ældre herre dødløfte tunge vægte, som os unge gør. De ældre træner blot deres muskler let og for at vedligeholde dem, så de ikke bliver stive som et bræt.De risici der er ved at tage for meget testosteron er, at der kommer en hormonel ubalance, som kan give leverproblemer og hjerte-kar-problemer.Hvad så med kvinder? Kan kvinder tage testosteron supplementer? Kvinder har som sagt et lavere niveau af testosteron end mænd og det er der gode grunde til. Bivirkninger ved at tage testosteron som kvinde er, at hormonerne bliver påvirket, og går mere hen mod mændenes hormoner. Her kan der komme ansigtsbehandling, dybere stemme og uregelmæssig menstruation. Det kan også give mental skade, hvor der er en ubalance på humøret og dårlig selvfølelse mæssigt velvære. Tanken er god, men konsekvenserne er for store og der er ingen grund til at tage mere testosteron som hverken kvinde eller mand.


For at du kan undgå at spilde dine penge og tid, så vær altid kritisk når du ser og hører om et produkt. Dem der sælger produkterne, har ikke altid hensigt med at hjælpe dig med et godt salg, de vil som regel forsøge at overtale dig med viden som faktisk ikke er så nødvendigt, fx det med testosteron. Der er også forkerte viden der nemt kan gå rundt på de sociale medier og fra mund til mund, derfor altid spørge ind til hvor de har deres viden fra og spørge om de kan forklare hvorfor og bevise det.

Jeg vil her til sidst sige tak for at du har læst mit blogindlæg og vil høre om du vil gøre en tjeneste. Kan du ikke dele den her blog med dine venner og kollegaer på de sociale medier?


Alexander Olsen
Alle rettigheder forbeholdes 2021
Drevet af Webnode Cookies
Lav din egen hjemmeside gratis!